Persoanele Care Injura Mult Obisnuiesc Sa Fie Mai Sincere


Tu, ai o idee de impartasit cu noi?

Daca poti numara pe degetele de la o mana situatiile in care ai injurat, nu e bine! 🙂 Cel putin, asa sustin cercetatorii in urma unui studiu realizat: cu cat o persoana injura mai mult, cu atat este mai sincera.

„Sa nu injuri!”, este una din lectiile pe care le primim inca de mici. Sa fie oare o lectie buna sau nu? Am crescut cu ideea conform careia injuraturile sunt ceva rau si ca dam dovada de proasta crestere, de vulgaritate, nepolitete. Stiind ca „asa nu” trebuie sa facem, de multe ori, ne abtinem din a spune o  ditamai injuratura, adica din a exprima exact asa cum simtim si ceea ce gandim defapt. Fie de teama de a nu fi criticati de ceilalti, fie pentru ca vrem sa respectam „cuvantul” societatii.

Daca pana acum nu vedeam partea buna a injuraturilor sau nu intelegeam care le este rostul, ei bine, acum stiu. 🙂 Conform profesorului David Stillwell de la Universitatea din Cambridge, exista doua perspective asupra actului de a injura. Binenteles, cum fiecare lucru poate fi vazut din doua perspective.

Pe de o parte, putem considera ca persoana care injura mult are un comportament urat si un impact negativ asupra societatii si, probabil, sunt niste persoane rele, de care ar trebui sa te feresti. Pe de alta parte, persoanele care injura nu isi filtreaza limbajul, nu isi aleg cu grija cuvintele pentru a-si exprima emotiile, asa ca este putin probabil ca acestea sa dea atentie parerilor celorlati. Acesti oameni spun ce le trece prin cap si tind sa fie mai sinceri decat cei care au un limbaj curat.

Studiul realizat pe aceasta tema s-a desfasurat in doua etape. Prima parte a studiului s-a realizat cu ajutorul a 276 de participanti, care au raspuns unor intrebari prin intermediul mediului online. Intrebarile ce le-au fost adresate faceau referire la cat de des folosesc injuraturi si cat de sincere ar fi in anumite situatii date. La intrebarea “Din ce motiv injura?”, cei mai multi au marturisit ca folosesc acest limbaj pentru a-si exprima emotiile negative si ca in acest mod isi pot exprima cel mai bine parerea.

Din raspunsurile participantilor, s-a concluzionat ca oamenii nu injura pentru  a-i insulta sau intidimida pe ceilalti si nici pentru a rani pe cineva, ci doar pentru a cat mai sincer ceea ce gandesc.

In a doua parte a studiului, cercetatorii au analizat statusurile de pe Facebook a aproximativ 75000 de oameni care au folosit o anumita aplicatie pentru a masura corelatia dintre injuraturile referitoare la aplicatie si sinceritatea pe care o exprimau.

Asadar, daca pana acum ii consideram pe cei care injurau ca fiind vulgari si nepoliticosi, acest studiu ne demonstreaza ca nu ar trebui sa avem aceasta parere si ca poate ar trebui sa ii privim ca pe niste persoane mai sincere decat cele care se abtin din a se exprima deschis.

Prin folosirea injuraturilor, oamenii isi exprima o emotie nefiltrata, exprima exact ceea ce gandesc sau simt, fara a tine cont de parerea celorlalti. Astfel, unei persoane careia nu ii pasa ca este considerata vulgara sau nepoliticoasa pentru ca foloseste injuraturi mai des decat ceilalti, cu siguranta nu ii va pasa de multe alte lucruri si va spune adevarul mai des decat ceilalti. Mai mult de atat, conform unui studiu din 2016, utilizarea limbajul vulgar poate fi si un semn al inteligentei.

 

Category: Sa ne amuzam!