acum cateva zile am visat-o pe o amică musulmană ( ceea ce dupa parerea mea e foarte interesant în contextul in care nu eram atat de apropiate ) ca mai apoi să ma gandesc cum ne-am cunoscut , cum mai mergeam pe la moschee impreuna . Da, am mers si la moschee in contextul in care aveam o relatie cu un musulman. Vreo problema ?

Ideea e și de ce am scris ca titlu religia partea a 2-a a fost ca fata, prietnea asta sau amica cum vreti sa o numiti desi palestiniana a fost crescuta si educata aici . ai ei au avut inclusiv magazine de haine chiar frumoaose l-au inchis problema lor ideea e ca la un moment dat a inceput sa isi acopere capul . Stiti ca fetele musulmance poarta pe cap ceea ce se numeste highab din mai multe considerente pe care le putem dezbate mai incolo . Oricum prima intrebare e au facut-o ai ei să poarte ? Exact aceeasi intrebare am pus-o si eu ca sa primesc raspuns ca nu . Ca din contra mama ei spunea sa nu poarte sa nu fie cumva discriminata in Romania si hai sa fim sinceri noi romanii ne cam uitam lung dupa orice este mai diferit . ok am respectat optiunea fetei si chiar imi placea cum se imbraca . Foarte mult timp am vazut-o cu pantaloni luni si largi bluzite rochite cu bodiuri si imi placea cum mergea la cumparaturi la masaj a invatat sa conduca . Practic era o europeana cu haine mai speciale .

Până într-o zi.

Aflu eu ca se logodește și o data cu logodna a inceput sa isi modifice stilul de imbracaminte adoptand haine mai traditionale sa spunem . Ok se ridica intrebarea de ce ? Pentru ca logodnicul vroia și tot comenta să își ia haine care să o acopere mai bine. Din momentul respectiv a devenit și mult mai religioasă vorbea de religie oriunde și în orice context de am rămas șocată . Unde era fata care după ce ieșam de la moschee mergeam să mâncăm sau mergeam la cumpărături ? Unde era fata care acasa statea descoperita ? Ajunsese inclusiv de fata cu frateso sa stea acoperită .

Cum ziceam mai mergeam pe la moschee și mergeam si pe la ea acasa in ideea in care am avut o relatie cu un musulman si ca sa ma pot intelege cu el am vrut sa cunosc mai mult de religie am vrut sa am prietene musulmane care sa le aprope el . Cu fata de care povestesc m-am imprietenit in ideea si ca mai faceam cumpărături de la ei de la magazin si mi se părea foarte ok ca bai intr-o tara in care toata lumea se uite ca vitelu la poarta noua la cineva diferit ea si mama ei aveau curajul sa fie diferite.

La moschee alta mancare de peste . Toata lumea ma lua la intrebări ca de ce nu mă convertesc . Incercau sa discute cu mine , povesteam pe subiectul religiei dar unii zici ca incercau sa bage cu palnia anumite idei care poate nu tineau de religie .

Mă rog revenind la prietena asta a mea la un moment dat maicasa divorteaza se recasatoreste pleaca din tara si o ia si pe asta mica cu ea si cu frasu . La nici o jumatate de an numa vad cu pretena asta a mea se casatoreste si colac peste pupaza cu o ruda de-a mamei ei . Din nou nu am judecat dar tot ma intrebam de ce cu ruda in contextul in care religia nu spune asa ceva ?

Am inceput sa scriu articolul in speranta sau cu visul ca poate vom reusi sa disociem religia cu societatea si sa nu judecam religia prin prisma societatii.

Voi cum ganditi ?

 

Category: Din lume