Totul despre public speaking si cum ne ajuta el in viata de zi cu zi


Tu, ai o idee de impartasit cu noi?

Cu totii probabil ca am avut momente in care a trebuit sa vorbim in public, iar frica ce ni s-a intiparit in minte ne-a facut sa fim timizi si sa nu reusim sa depasim acest obstacol. O posibila definitie a timiditatii ar fi ca aceasta este o combinatie intre interes si teama – iti doresti sa intri in contact cu oamenii, sa spui sau sa faci anumite lucruri, dar ti-e frica. Numai ca aceasta teama, inclusiv mult-discutata teama de a vorbi in public, este un concept foarte vag. De obicei, la baza ei stau alte temeri mult mai specifice, care trebuie identificate si abordate tintit.

In general, teama de a vorbi in public, fie ca e vorba de o prezentare a unui proiect sau o discutie pe o anumita tema, atrage dupa sine urmatoarele temeri: in primul rand exista nesansa de a uita discursul pe care l-ai/l-ati pregatit pentru dezbatere (daca ai noroc si esti o persoana care stie sa improvizeze atunci esti ca si salvat), In al doilea rand poti gresi sau face gafe care atrag dupa sine u feedback negativ si critica din partea publicului, iar daa mai ai ghinion sa te confrunti si cu un public dificil, atunci poti spune ca te-ai pierdut definitiv si singura scapare ar fi parasirea incaperii si automat abandonarea prezentarii lucrarii sau dezbaterii.

Totusi, exista mulote modalitati prin care sa iti depasesti aceasta teama de a vorbi in public, dar astazi o sa enumar doar cele mai importante 3 etape prin care poti depasi acest obstacol ca sa ii spunem asa:

Etapa 1:  OBSERVA CUM SE DESCURCA ALTI OAMENI CARE GRESESC IN PUBLIC

De regula, cele mai bune exemple le poti gasi daca te uiti la actori, cantareti si alte persoane care trebuie sa performeze in fata unor audiente numeroase, sub o presiune uriasa. Cu siguranta ai observat cum solistul tau preferat pe care il vezi in concerte a falsat sau a uitat versurile, sau cum dive precum Lady Gaga sau Jennifer Lopez au cazut pe scena, expunandu-se unei situatii ridicole, insa toate aceste celebritati au un singur mod de a reactiona in astfel de cazuri: continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Etapa 2: INTELEGE PSIHOLOGIA SPECTATORULUI

Este foarte important desigur, sa poti intelege psihologia spectatorului, pentru ca in prima faza  oamenii sunt ingaduitori si vor ca tu sa te descurci OK. Ei nu vin la un speech cu dorinta ascunsa sa te vada esuand, deoarece au investit timp si, uneori, bani in participarea la evenimentul respectiv. In plus, probabil ca te admira pentru ca ai avut curajul sa iesi in fata si sa vorbesti. De aceea, ar trebui sa vii total nepregatit sau sa faci greseli enorme pentru ca publicul sa te urasca. In al doilea rand, publicul nu este atent tot timpul. Diverse studii arata ca, in orice moment al unui discurs, cel putin 30% dintre spectatori se gandesc la altceva sau ca durata maxima de atentie a unei persoane este de 10 minute. Asta inseamna ca, daca ai facut o greseala, o parte importanta din public probabil nici nu a observat-o!, iar in al treilea rand, se intampla adesea ca oamenii sa uite. Nu e ca si cum isi vor aminti toata viata ca ai facut tu o greseala cand ai vorbit la sedinta. In fiecare zi, reporterii care vorbesc in direct la stiri fac tot felul de greseli – poate ca uneori radem de ei, dar apoi uitam si viata merge mai departe.

Si in cele din urma, etapa 3: INFRUNTA-TI TEAMA DIRECT

Chiar daca suna ca si un cliseu de pe Facebook, consider ca cel mai bun mod de a invinge teama si implicit vorbitul in public, este cel de expunere totala si de bunavoie in fata unor situatii  atunci cand trebuie sa vorbesti in fata unor oameni.

Ca si piece of advice, este bine sa incepi cu pasi mici, deoarece iti va fi mult ai usor dupa aceea sa iei cuvantul intr-o sedinta a departamentului din care faci parte, sau de ce nu, sa fii prezent la un grup de suport pentru cei care sunt pasionati de vorbit in public. Ulterior poti continua cu pasi din ce in ce mai mari, ajungand la un anumit moment in care vei lua cuvantul la un eveniment si, bineinteles, sa sustii un curs de instruire despre public speaking  chiar colegilor tai care se confrunta cu aceeasi problema.

In concluzie, oricate “tips & tricks” ai citi, nimic nu poate inlocui experienta propriu-zisa de a vorbi in public si de a constata pe cont propriu ca… nu e chiar asa de rau si ca poti evolua cate putin cu fiecare speech pe care il tii. Cine stie, poate la un moment dat incepe chiar sa iti placa!

I really hope you enjoy this article and it’s very helpful for many of you!